Vértigo ¿Qué hacer?

Els pacients amb crisi de vertigen no sabien què fer, es troben perduts davant d'una situació totalment invalidant en què, normalment, només hi ha una certa millora estant completament immòbils. 

Existeixen diferents tipus de vèrtigos: els més coneguts són els anomenats vèrtexs fisiològics com el que pot ocórrer en els viatges en vaixell, avió, quan s'utilitzen gafas noves o el anomenat vertigen de les altures ... però d'aquests no em tractaré avui . Ni tampoc parlaré del vertigen posicional paroxístic benigne (VPPB), el més freqüent dels vèrtexs patològics. 

Hoy us parlaré del meu pacient.

Era un viernes, quan es presentava a la consulta explicant-me el seu camí després de 18 mesos de la seva primera crisi de vertigen. Acudía per una inestabilitat manifesta que li impedia portar una vida normal. Necessitava punts de suport constant per mantenir la postura i caminar. Depenia de la família per a tot. A més sofrí d'ansiedad a causa de la situació que portava arrossegant tant temps, en el parlar es notava de manera evident. 

En la seva primera consulta no em va proporcionar cap informe mèdic però sí em va assegurar que estava diagnosticat de Vertigo Posicional Paroxístic Benigne (VPPB). Va explicar haver sofert durant els primers 8 mesos de crisi mensuals fins que en una de les seves visites a urgències un metge otorrinolaringòleg (ORL) li va retirar tot el tractament farmacològic que portava i li va ensenyar la Maniobra d'Epley a través de la qual va cedir, a l'instant, la crisi que patia.

Ara a casa, quan tenia una nova crisi, va anar a les maniobres de reposició canalicular (Maniobra d'Epley), que li havia ensenyat, detenint al moment l'episodi de vertigen però ... l'instabilitat seguia present constantment, les 24 hores del dia, des de la seva primera crisi de vertigen feia 1 any i mig. 

Davant d'aquesta situació em disposo d'interrogarla per completar la seva història de vida al detall, tot i no disposar de informes mèdics. Almenys em tranquilizó saber que actualment seguia les visites per un metge especialista en ORL que, segons ella, havia fet tot tipus de proves.

En el nostre primer contacte em va cridar l'atenció el seu historial recent odontològic de bruxisme i ruptura de diverses peces dentals, a més dels seus episodis d'Artritis reumatoide en la infància que van cedir després de l'extirpació de les amígdales. Motiu pel qual actuava principalment a nivell de la boca però descuidant-me de pincharle les cicatrius amigdalares. 

En la nostra segona trobada, explico que no he notat cap efecte en relació amb la inestabilitat, però ... està contenta !, es troba menys ansiosa durant el dia i inquieta per la nit. Al parlar amb ella s'evidencia un canvi en el seu diàleg, més pausat, sense ser repetitiu com en la primera sessió. Em sento que he de dedicar més temps per ensenyar-los tècniques respiratòries de relaxació i així ho faig. També es practica la Teràpia Neural, aquesta vegada, a nivell del plexo ginecològic, fent-me servir de nou pinchar les cicatrius de l'extirpació de les amígdales. ¿Potser encara no era el moment?

A els 3 dies rebut una trucada telefònica de la pacient contándome que ha estat 24 hores seguides sense inestabilitat i fins i tot ha pintat unes vigas de la seva masia. Li vaig comentar que seria convenient no realitzar aquest tipus de treballs fins que no es trobés millor. Em alegro moltíssim per ella. També es relata estar realitzant les respiracions que li va ensenyar a més d'usar-les quan es nota que va a començar una crisi aconseguint així controlar la situació. 

En la 3ª visita declara tenir una inestabilitat menys intensa i fins i tot amb episodis diaris sense inestabilitat. No es pot creure! Però això no és tot, ha deixat de sofrir crisi d'angoixa i ha passat de dormir 4-5h despertant diverses vegades per la nit al llit 7 hores seguides desvelant-se només una vegada. Segueix pintant parets de casa des de la última visita i fins i tot he pogut anar al treball. 

Explica que durant uns dies ha tingut la sensació de patir faringitis sense arribar a malalt. 

Aquesta vegada no m'oblido de pinchar les cicatrius de l'amigdalectomia, és el primer que faig! i repito plexo ginecològic gràcies a com la pacient ha començat a notar canvis. Per últim, em diu que fa 3 dies que estava a Bilbao visitant per ORL experts en vertigen per demanar una segona opinió. Aquests van confirmar el diagnòstic de VPPB, a la vegada que li va donar pautes d'exercicis de rehabilitació vestibula r  per fer a casa. Al parecer no estava realitzant una rehabilitació vestibular amb el seu otorrino de referència. Aporta la nistagmografia.

En la nostra 4ª trobada em explico que ara el normal és estar sense instabilité, només algun dia puntualment es presenten 10 minuts d'instabilité. L'ansiedad és molt lleu i continua dient-me a dormir 7 hores. Aquesta vegada, juntament amb la Teràpia Neural, ha realitzat la rehabilitació vestibular i 2 sessions de Reiki, amb les quals va manifestar un gran benestar durant la sessió. Repito punció amigdalar i plexo ginecològic. 

A los 9 días parlem per telèfon. No ha tornat a tenir inestabilitat !!!, no es troba ansiós, recorre a les tècniques respiratòries en moments de molta feina ja que es refereix a que li ajuden molt i segueixen dormint 7 hores seguides. Ha deixat el Reiki però segueix amb els exercicis de rehabilitació vestibular. 

Coge el alta. 

Voldria finalitzar fent una puntualització en el cas que avui ens ocupem, ja sigui per la situació d'estrès vivida per la pacient en les seves vertiginoses crisis vertiginoses o per la incorrecta informació rebuda ... no sé els motius exactes que van tenir lloc ... no Podria beneficiar-se d'un seguiment o control evolutiu correcte. En el VPPB són més efectives les maniobres de reposició canalicular que l'ocupació de fàrmacs i fins i tot, en la fase aguda de qualsevol altre tipus de vertigen, es recomana la resta, podent utilitzar medicaments antivertiginosos només quan la crisi és molt intensa i durant molt de temps ( 3-7 dies). El tractament és sintomàtic, ha de ser breve. Només busca que el pacient es mobilitzi abans com pugui, ja que després de patir una crisi vertiginosa, existeix el risc de tenir nous episodis per la descompensació vestibular que queda en l'oïda. Motiu pel qual, passant la fase aguda, tan aviat com es pugui, normalment cap al tercer dia, una vegada controlats els símptomes serà important iniciar un programa d'exercicis vestibulars (Maniobra de Brandt-Daroff, Exercicis X1 X2, ...) . Aquestes maniobras es podran realitzar a casa amb l'objectiu d'impedir o disminuir la intensitat de noves crisis i fins i tot evitar l'aparició d'un vertic posterior fóbico (és aquell tipus de vertigen, on sense una lesió en l'oïda, és l'angoixa del pacient que la desencadena). Situació vivida per nostre pacient, motiu pel qual no només van ajudar els exercicis que va realitzar sinó que també van tractar el seu estrès, dedicar-li temps i atenció. Empatizar amb ella.

Tot i que la majoria dels pacients podran ser tractats en Atenció primària, existeixen situacions on hauríem de recórrer al metge especialista (Otorrinolaringològic) per obtenir un diagnòstic exacte i unes pautes específiques a seguir segons el vertigen que sofreixem.